pannacotta

Krämig karamellpannacotta med salt kolasås

Ingredienser
Antal

Bra att tänka på!

När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Pannacotta
2.00
gelatinblad
1.50
dl strösocker
3.00
dl vispgrädde
200.00
g färskost
1.00
nypa Falksalt Flingsalt
Salt kolasås
0.50
dl glykos
1.75
dl strösocker
1.50
dl vispgrädde
45.00
g tärnat smör
Falksalt Flingsalt efter smak (snåla inte)
Garnering
Färska bär
Instruktioner
1

Börja med kolasåsen. Värm upp glukosen i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell.

2

Tillsätt grädden i två omgångar. Rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till för då är allt precis som det ska vara. Rör om tills du har en jämn kolasås. Ta bort kolan från värmen, lägg i smöret och rör tills kolasåsen blir blank och fin.

3

Smaksätt med flingsalt, smaka av och tänk på att inte snåla med saltet! Häll upp i en glasburk eller liknande. 

4

Fortsätt med pannacottan. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, låt stå i fem minuter. Smält strösocker i en kastrull tills det bli ljusbrunt, rör så lite som möjligt. Häll ner grädden i två omgångar och puttra på medelvärme under omrörning tills sockret har löst upp sig helt.

5

Ta bort gräddkolan från spisen och rör ner gelatinet. Rör ner färskosten och vispa lätt tills du har en jämn smet. Sila helst av i en finmaskig sil. Fördela smeten i sex små skålar och låt stelna i 3-4 timmar i kylen innan du häller på kolan. Strö lite extra salt över och garnera med färska bär. 

6

Tips! När du smälter socker och häller i kall grädde kommer det fräsa och sockret kan stelna, men fortsätt bara röra på medelvärme tills sockret lösts upp. 

Falksalt på Instagram