Salta hemmagjorda toppings

Krispigt, knaprigt och hur kul som helst

Krispigt, knaprigt och hur kul som helst

Med hemmagjorda toppings blir måltiden plötsligt spännande – och lite som på en lyxkrog. Det menar matkreatören Therese Elgquist som är expert på att lyfta vardagsmaten med små medel. Hon har delat med sig av sina godaste toppingrecept. Redo att servera i små fina skålar eller att spara i lufttäta burkar. Bättre gå-bort-present får man leta efter!

Blomsalt med rostade solroskärnor, sesam och kokos

Ger ca 1 1/2 dl

 

Ingredienser
3 msk solroskärnor
3 msk oskalat sesam
1 msk riven kokos
1 msk torkat rött blomströssel*
1 msk flingsalt

 

Gör såhär
Hacka solroskärnorna grovt. Rosta sesamfrön och solroskärnor i en torr, medelhet stekpanna tills de får en lätt gyllene färg och doftar nötigt. Låt svalna. Krossa saltet lätt. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. 

Extra gott på: Smoothie bowls, gröt, pannkakor, våfflor, cupcakes och småkakor.

* Blomströssel hittar du på nätet eller i välsorterade delikatessbutiker, kaféer och bagerier 

Gyllene salt med rostat bovete och rapsfrön

Ger ca 1 1/2 dl

 

Ingredienser
3 1/2 msk rostat bovete
1 krm malen gurkmeja
1 krm malen ingefära
1 krm rapsolja
3 1/2 msk rapsfrön
1 msk fänkålsfrön
1 msk flingsalt

 

Gör såhär
Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp vatten och häll över bovetet. Låt rinna av. Värm ugnen till 150°C. Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills bovetet är helt torrt, krispigt och gyllene. Ta ut, blanda med rapsolja, gurkmeja och ingefära. Låt svalna. Krossa saltet lätt. Blanda ihop alla ingredienser.

Extra gott på: Rostade rotsaker, sallader, hummus, matiga gröter och avokadomackan.

Sött, salt & allt

Ger ca 1 1/2 dl

 

Ingredienser
1 dl valnötskärnor
1 tsk lönnsirap
1 krm chilipulver
2 msk torkade lingon*, eller tranbär 
75 gram grönkål, färsk
1 msk flingsalt

 

Gör såhär
Värm ugnen till 150°C. Sprid ut lingonen på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen – gärna över natten. Sätt en kökshandduk i ugnsöppningen så att ånga släpps ut under hela torkningen.

Finhacka valnötterna, blanda med lönnsirap och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ta bort den grova stammen från grönkålen, riv bladen i mindre bitar. Skölj av och torka noga. Massera med olja så att allt täcks. Lägg bredvid de hackade valnötterna. Rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 150°C, tills det doftar nötigt från valnötterna och grönkålen är helt torr och krispig. Vakta så att inget bränns vid. Låt svalna.

Smula grönkålen till ett smul. Krossa saltet lätt. Blanda alla ingredienser i en skål.

Extra gott på: Rostade rotsaker, sallader, matiga våfflor, rotsakssoppor och svampmackan.