Salta tips

Salta tips

Visste du...

…“att en nypa” är en gammal måttenhet som motsvarar ungefär 1/2–1 kryddmått. 

Video file

För mycket av det goda?

Ögonmåttet kan svika den bästa av kockar. Men när paradsåsen drabbats av översaltning är det långt ifrån kört. Börja med att slänga i en rå potatis och låta den koka med. Har du turen med dig suger den upp en del av sältan. Funkade inte det? Då kan en nypa socker hjälpa till att neutralisera smaken. 

 

potatis

En hjärtlig historia

Vad vet du om natriumklorid? Gissningsvis inte jättemycket. Men saken är den att utan natrium och klor (som natriumklorid består av) hade din kropp haft svårt att ta upp näring, dina muskler hade varit alldeles slappa och ditt hjärta hade inte kunnat slå. Samtidigt kan natrium vara skadligt om det blir för mycket.

Så lagom är bäst – men det är ju sen gammalt.  

Image
hjärta

Rätt saltat pastavatten

Att ha rätt mängd salt i vattnet när du kokar pasta är viktigare än man kan tro för att få till rätt spänst och smak. Räkna med en liter vatten och en knapp 1/2 msk salt per 100 g pasta (som motsvarar en portion ungefär).

Content left

Lär dig rimma

Gammelmormor rimmade maten för att den skulle hålla längre. Idag gör vi det främst för smakens skull. Metoden är enkel och går ut på att råvaran får vila i salt eller salt och socker innan tillagning. Rimningen kan pågå i minuter eller flera dygn beroende på tycke och smak. Eftersom saltmolekylerna hjälper till att bryta ner proteinet i exempelvis fisk och kött, blir resultatet extra mört och saftigt – och inte alls torrt som man skulle kunna tro. 

Lax illustration

 

Content right
Video file

Visste du...

... att salt i maten dämpar syrlighet och strävhet i exempelvis vin, samtidigt som sötma och fruktiga toner förstärks. 

JOD = HURRA ELLER NJA?

Detta grundämne är kanske mest känt för att skapa debatt. Men jod är faktiskt livsviktigt för oss människor eftersom det hjälper till att reglera ämnesomsättningen. I Falksalts sortiment hittar du både varianter med jod, och utan. Hur det ligger till står på förpackningen.  salt flingor

 

Du har väl inte missat

Du har väl inte missat vår egen receptbok här på sajten?

 

Full av inspirerande och goda recept med en nypa salt - för alla typer av måltider.

Instagram