Sötpotatissoppa

Sötpotatissoppa med getost

Ingredienser
Antal

Bra att tänka på!

När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Soppa
1.00
gul lök
1.00
vitlöksklyfta
500.00
g potatis, skalad
700.00
g sötpotatis, skalad
7.50
liter vatten, ev. mer
2.00
msk Falksalt flingsalt
1.00
tsk färsk, hackad rosmarin (halvera mängden om du använder torkad)
2.00
tsk torkad timjan
0.50
tsk chiliflakes, mer efter tycke
1.50
msk vit balsamvinäger
1.00
msk citronsaft
rapsolja att steka i
färskmalen svartpeppar
Örtolja
1.00
kruka basilika
1.00
kruka persilja
en rejäl näve oregano
0.50
citron, saften
1.00
dl mild olivolja
0.50
tsk agave eller flytande honung
Falksalt finkornigt salt med jod
Till servering:
getost
rostade solroskärnor
chiliflakes
Instruktioner
1

Hacka löken, skiva vitlöken och skala och hacka potatisarna. Skär den vanliga potatisen i mindre bitar än sötpotatisen så blir de klara samtidigt. 

2

Fräs löken i rapsolja på medellåg värme i en stor kastrull tills den är genomskinlig. 

3

Lägg i vitlöken och fräs i någon minut innan du lägger i potatis och sötpotatis. 

4

Häll i vatten och låt koka upp. Sprinkla i flingsalt, rosmarin, timjan och chiliflakes. 

5

Låt puttra på medelvärme tills potatisen är helt mjuk, ca 15–20 min. 

6

Mixa soppan slät med stavmixer, addera vinäger och citronsaft. 

7

Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer flingsalt. 

8

Mixa alla ingredienser till örtoljan med stavmixer. Smaka av med salt. Servera soppan med ringlad örtolja, smulad getost, rostade solroskärnor, en nypa chiliflakes och en nypa flingsalt.