Gravad lax

Rödbetsgravad lax

Ingredienser
Antal

Bra att tänka på!

När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

1.00
kg hel laxfilé, benfri
3.00
msk grovkornigt salt
3.00
msk socker
1.00
tsk grovmalen vitpeppar
1.00
stor rödbeta
Instruktioner
1

Putsa laxfilén och använd en liten tång för att ta bort alla ben.

2

Gnid ovansidan av laxen med grovt salt, socker och krossad vitpeppar. Lägg fisken med skinnsidan ned i en plastpåse

3

För att ge laxen en vacker röd färg – låt riven rödbeta dra med i lagen. Skala och riv rödbetan grovt. Sprid jämnt ovanpå laxsidan. Knyt ihop påsen och lägg i kylen. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd påsen en gång om dagen för ett jämt resultat.

4

När laxen är färgiggravad: ta upp ur påsen och avlägnsa rödbetan. Använd en vass kniv för att skära riktigt tunna skivor. Servera laxen kall, gärna med pepparrotskräm och gröna blad.