thumbnail_Jodiladiho_banner_vfix

VARFÖR BERIKAS
SALT MED JOD?

Är du en av dem som brukar köpa salt med jod, utan att egentligen veta varför? Du är inte ensam – få svenskar vet faktiskt varför de köper jodberikat salt. Enligt en undersökning vi gjort är hälften av svenskarna ovetande om varför jod tillsätts i salt, men trots detta köper 66 procent av oss ändå jodberikat salt!*

Jod är inte vilken tillsats som helst, utan faktiskt något livsviktigt. Så låt oss ta det från början: jod är ett grundämne som förekommer naturligt i berggrunden och halten varierar mycket mellan olika geografiska områden. Jod ingår också i kroppens sköldkörtelhormoner, vilka i sin tur deltar i vår ämnesomsättning. Kroppen behöver alltså tillskott av jod via kosten för att fungera optimalt. Får vi i oss för lite jod kan bristen leda till struma, förstoring av sköldkörteln, som orsakar störningar i ämnesomsättningen. Särskilt allvarligt är jodbrist under fosterstadiet då det kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

Struma var en vanlig sjukdom i Sverige på 1800-talet och i början av 1900-talet. För att komma tillrätta med problemet beslutades år 1936 om (frivillig) jodering av bordssalt – ett livsmedel som lämpar sig väl för berikning eftersom saltkonsumtionen bland befolkningen är oerhört utbredd, dessutom är salt finfördelat nog för att kunna få en bra spridning då jodet tillsätts. Joderingsprogrammet ledde till att förekomsten av struma minskade väsentligt i Sverige, men ända in på 1960-talet förekom sjukdomen fortfarande inom vissa områden. Då ökades riktlinjerna för berikning från tidigare 10 till 50 mikrogram jod per gram salt – något som gäller än idag. Såhär nästan 85 år efter införseln är jodbrist inte längre ett problem i Sverige, men globalt orsakar jodbrist än idag omfattande hälsoproblem i många länder.

Jod finns naturligt i t ex saltvattenfisk, skaldjur och mejeriprodukter (att jodhalten är hög i mjölkprodukter beror framförallt på att även kornas foder är jodberikat). Salt som berikats med jod är dock en mycket viktig källa och att använda salt med jod är ett enkelt sätt att få i sig det jod kroppen behöver. Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig mellan olika grupper baserat på ålder och huruvida man är gravid eller ammar (läs mer här nedanför eller på Livsmedelsverkets hemsida).

I Falksalts sortiment finns flera salter att välja på för den som vill använda salt med jod. Vi är till exempel ensamma om att erbjuda flingsalt med tillsatt jod – det är vi stolta över!

Det finns naturligtvis också salter utan tillsatt jod. Varför? Jo, det brukar sägas att man ska undvika att använda salt med jod när man picklar grönsaker, gör inläggningar eller gravar lax. Bakgrunden är teorier om att jod i salt kan missfärga råvaran under inläggningsprocessen. Dessutom finns det individer som av medicinska skäl rekommenderats att hålla ett lågt intag av jod – det kan bero på allergi, vissa sjukdomar eller andra orsaker.

Är du osäker på om ett salt innehåller tillsatt jod eller inte? Leta efter Falksalts produkter med rosa jodflagga eller läs ingrediensförteckningen – är saltet berikat så står jod alltid utmärkt bland ingredienserna. Jodiladiho!

med-jod-dark

* Undersökningen genomfördes på uppdrag av Falksalt i december 2015.
1040 personer i åldrarna 18-70 år deltog och resultatet är nationellt representativt.

FEM SNABBA OM JOD:

  1. Jod finns naturligt i berggrunden, halten varierar geografiskt.
  2. Saltvattenfisk, skaldjur och mjölkprodukter innehåller mycket jod.
  3. Jod påverkar kroppens ämnesomsättning.
  4. Jodbrist är ovanligt i Sverige idag, men tyvärr desto vanligare globalt.
  5. Jodbrist under fosterstadiet kan störa den fysiska utvecklingen såväl som utvecklingen av nervsystemet.

MER FAKTA FRÅN UNDERSÖKNINGEN:

  • 68 procent i det äldre åldersspannet, 56-70 år, vet varför jod tillsätts i salt. Motsvarande siffra för 18-22-åringar är endast 38 procent.
  • Finkornigt salt med jod finns i 74 procent av hushållen i åldrarna 56-70 år, medan den siffran är 55 procent i åldersgruppen 18-22 år.
  • När man ska välja salt är priset viktigaste faktorn för 18-35-åringar, medan endast 30 procent av 56-70-åringarna anser priset vara en viktig faktor.

Rekommenderat dagligt intag av jod:

  • Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram
  • Barn 12-23 månader: 70 mikrogram
  • Barn 2-5 år: 90 mikrogram
  • Barn 6-9 år: 120 mikrogram
  • Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
  • Gravida: 175 mikrogram
  • Ammande: 200 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER